53. Luuasepameister Kõvernina ja pilpameister Plõkatsnina

Luuasepameister Kõverninale öeldud unes: "Võta pilpameister Plõkatsnina kaasa ja minge Seaniidu orgu! See org on omale nime saanud sellest, et sääl on põrguperemees siga niitnud ja ütelnud: palju kisa ja vähe villa! Seal on üks kivi, sel on persease olemas, kos põrguperemees istus. See kivi näeb välja nagu niidumasina sadul. Kui põrguperemees istunud selle kivi peal ja niitnud siga, on pannud rahakatla oma jalgade alla. Seal on tema praegust alles. Minge ükskõik missugusel hommikul, umbes tund aega enne päevatõusu ja kaevage kivi ääre sinna kohta auk, kos kivi väljanägemise järele põrguperemehe jalad on olnud. Sealt leiate põrguperemehe rahakatla. Jagage raha pooleks. Ärge aga kiskuma isekeskis minge!"

Luuasepameister Kõvernina võtnud pilpameistri Plõkatsnina kaasa, läinuvad kaevanuvad juhatatud kohast kivi äärest ja leidnuvad rahakatla. Jaganuvad raha kahevahel rahulikult pooleks. Olnuvad rikkad mehed surmani ja veel pääle surmagi.

ERA II 182, 298/9 (125) < Laiuse khk., Laius-Tähkvere v., Sadala k. - P. Eichenbaum < Peeter Käär, s. 1859 (1936).