133. Mägede Mart müütab kukepoegi

Ühekorra oli aga üks Saaremaa mees ka iidlasele tembu teind, muidu oli see ikka teistpidi. Mägede Mart olnd Iiumaal ja magand sääl ühes peres ööse. Oomiku koidu aegas kuked akand laulma. "Mis kuked teil ka oo! Ääl nagu sääse pirin. Laulvad muidu tirr-tirr, aga vaat kus meil oo kuked, laulvad nõnda et Kuressaare kuuleb!" - "Ää räägi, et nii kõvad laulma oo?" - "Tõsi, on küll." - "Söövad ka palju?" - "Ei suuremad midagid, kuuse koorta, männa munta, ja lase teised metsa ala lahti sööma, pole sääl muret midagid!" - "Kui see asi sedasi oo, ehk sa saaksid moole ka ühe tuua?" - "Ja kus munevad teised veel, ilusad suured valged munad oo !"- "Ohoh, siis too moole neid juba paar-kolm tükki!" - "Mis sa moole ka annad, kui ma too?" - "Tünder lesti!" - "Kaup koos!"

Teise kevade Mägede Mart läind jälle Iiumaale. Kohe see mees küsind: "Kus need kuked oo?" - "Ikka mool kottis!" - "No too siis välja! Mool tünder lesti juba ootab!" Mart võtndkid kolm pika kaelaga elukad kotist välja ja and iidlase käde. Ise õpetand: "Pane nüüd kenasti metsa ala sööma, vaata, kui söövad kuuse koorta ja männa munta." Ise oli oma lestatündri pääle laadind ja kohe akand koduse poole tulema.

Teise kevade ta oli jälle Iiumaale läind. See mees oli ta juure tulnd ja üdlend: "Ehk sa saaksid moole veel neid kukkesid tuua?" - "Ei ma enam saa tuua!" - "No siis oo ale lugu, ma pani nad metsa ala sööma, aga rebased olid nad ää söönd!" Need pole aga kellegi kuked olnd. Mart kasvatand kevadel kolm kurepoega ja viind need iidlasele ja saand selle eest tündri lesti. Nõnda oli siis iidlane petta saand.

ERA II 277, 660/2 (7) < Pöide khk., Pöide v., Väike-Pahila k. - Jaan Ratassepp < Vassili Priske (Tehvena Vassel), 64 a. (1940).