94. Mälestusi kilukaupmees Söörensist

1) Minu ajal oli üks ärra Söörens, tuli ära saarde. Minu vanamees oli temal alati noodamees. Tal old 25 rubla raha, kui tuld saarde. Pärast oli tal üks 300 inimest, noodamehed ja priipaadipoisid, kes kalad ära tõid. Tüdrukud olid soolamas. Kui kauples noodameest, siis küsis kohe: "Kui palju sööd?" Kui vähe sõid, siis ei võtt, et sa ei jaksa teha ka. Ta andis ikka süia ja tööd, oli väga ea mees. Aga ta ei sallind vargaid ega riidlejaid.

ERA II 192, 103 (10) < Kuusalu khk., Kolga v., Hara k., Kõrvemetsa t. < Kõnnu v. - Rudolf Põldmäe < Kadri Kvellstein, 85 a. (1938).

2) Kolkas ära saares olen käin, kus enne Seerens kilu püüdis vene nootadega. Need olid suured noodad, Venemaalt toodi. Seal oli palju muhulasi ja saarlasi. Ise olid püüdajad, ise soolajad, ise tüdrukud. Ta andis süüa ka meestele. See oli nagu vabrik. Noodajättel sai 120-130 rupla (hooajalt), karomštšik 70, I. aerumees 65,2. aerumees 55 rupla. Kokku oli üle saja inimese. Kevadel püüdis räimi ja lõhesid, sügisel sai kilu. Lõbustusteks ei oln aega. Põln prii aega mette. Pühabe oli pool päeva, õhtu jälle tuli merele minna. Üle palga sai iga mees veel kaks paari venesaapaid ja kaks paari nahkkindaid.

ERA II 191, 331/2 (3-5) < Muhu khk., Kansi k. - Richard Viidalepp <Mihail Pere, 76 a. (1938).

3) Meil käisid suomlased siin saares kilu ostmas. Siin oli sild ja sadam, käisid suome paadid. Suomes kilu ei oid, ostsid siit. Saares olid nuodad, seal püüti kilu. Seal oli palju poissa ja tütrukuid, üks viiskümmend tütrukud olid suolamas. Lüödijad poisid olid, nied lõid kilukarbid kinni. Sie oli suur vabrik, oli juba siin, kui mina olin tütruk, alla 20 aasta. Üks Söörents oli peremies. Esteks suolati klaasist purkidesse, Tudust ja Lellest tuodi; pärast olid plekktuosid, tinutati kinni. lidlased ja muhulased olid nuota vedamas Söörentsile, oma ranna mehed ei old. Sääres elasid ka,

seal oli majasi. Suvel palavaga ametid ei old, meres ujusid ja laulsid. Siis käisid Suome paadid, said kilu omale, palavaga ei suolatud. Tüdrukud läksid kevade juba sinna, aga sügise oli rohkem tüöd. Suomlased käisid ka pühapäeval siin tantsimas ja kiigel. Sadamas seisid laevad, laevamehed käisid ka. Pärast jäi Söörents vaeseks, proua surd nälga. Pärast tulid teised siia, viimati oli Malakovi käes.

ERA II 161, 338/40 (21) < Kuusalu khk., Kolga v., Hara k., Hara-Jüri t. - Rudolf Põldmäe < Miina Salström, 79 a. (1937).