66. Paavlipäeva nõelatöö toob õnnetust

Kui paavlipäeval nõelaga midagi tehti, siis tuli ikka midagi õnnetust. Ühesõnaga, nõelatöö ja tarvitamine paavlipäeval tõi ikka õnne asemel õnnetusi, töö sel päeval ei õnnestunud. Selle kohta on väike jutt olemas, kuidas paavlipäeva nõelatöö õnnetust tõi. - Kord ajanud naine paavlipäeval oma mehele kinda külge nõelaga väikese sõldusse. Mees ajanud kindad kätte ja käinud niivisi merel kalal. Käinud mitu päeva ega juhtunud mingit õnnetust. Ühel päeval aga juhtunud kinnas kogemata merre kukkuma. Muidugi mõista, et kindast raske ilma jääda ja mees hüpanud merre kinnast ära võtma. Olnud aga merre hüpanud, saanud ta küll kinda kätte, aga uppunud ise siiski seejuures. Vanarahvas usub kindlasti, et uppumine just sellepärast järgnes, et kindale paavlipäeval nõelaga oli sõidus külge pistetud.

E, StK 42, 183/4 (9) < Muhu khk., Suuremõisa k. - Vassel Noot, < Andrei Metsniit (1927).