23. Saarte Lestkäpp

Vanaste olnud Nabalas seal, kus praegu Saarte talu on, üks metsavahi saun. Seal olnud metsavahiks üks vanamees, teise käe sõrmed olnud tal kokku kasvanud, sellepärast hüütud teda Saarte Lestkäpp. Seal ligidal on jõe arusi, mis mööda sood risti ja põigiti Piirita jõkke jooksevad. Neis jõe arudes on rohkesti kalu, sealt käinud Lestkäpp neid alati püüdmas. Tema saanud sealt alati palju kalasi kätte, aga kui ta omad võrgud ja riistad teiste kätte annud, ei ole nad midagist saanud; sellepärast arvanud rahvas; et ta vanapaganaga ühenduses seista.

Ükskord läinud nelipühi esimese püha õhtul jõe ääre ja pidanud hakkama kalu püüdma. Üks hall vanamees seisnud jõe ääres, see ütelnud temale: "Kulla sõber, ära täna õhtul kalasi püüdma tule, kaladel on täna õhtul ka püha, tule homme õhtul!" Saanud hall vanamees need sõnad ütelnud, siis kadunud ta ära nagu tina tuhka. Saarte Lestkäpp tulnud aga ära ja pole sel õhtul kalu püüdnud.

H II 65, 610/1 (20) < Jüri khk. - J. Saalverk < Mari Metsar (1898).