179. Pime hiiglane kaugel saarel

Vana Hans Möldermann jutustas ühest tugevast mehest (ei mäleta enam, kus saare peal ta elas, on kaua aega tagasi, kui ta seda rääkis). - Siitmaa mehed läind merele ja juhtund selle saare peale, kus see suur tugev mees elas, aga ta oli ise pime. Kui ta kuulis, et võõrad mehed olid laevaga randa tulnd, tahtis ta neid teretada kättpidi. Mehed ei julgend tale kätt anda, sest et ta hirmus suur oli. Mehed andsid laeva ankru tale peosse. Pime mees pigistas laevaankru kohe peos kokku ja ütles: "Jah, teie olete tugevad töötegijad mehed, on üsna kõba käsi." Siis ta küsis laevameestelt juua ja mehed andsid taie laeva tõrva. Pime kütis: "On ikka üsna kõba märjuke."

ERA II 148, 188/9 (23) < Märjamaa v., Kõrvetaguse k. - Emilie Poom < Hans Möldermann,. s. 1876 (1937).