171. Vallaskala Pärnu jões

1) Vanal ajal juhtunud vallaskala poeg kogemata Pärnu merest Pärnu jõesse ujuma, jäänud aga sinna, et jõgi õhukene olnud, liiva pääle kinni. Kui ta aru saanud, et ta oma teelt kõrvale oli eksinud, tahtnud siis ümber pöörta ja meresse tagasi ujuda. Aga see olnud asjata: jõgi olnud palju kitsam kui kala pikk, ja nõnda jäänud ta risti jõesse kinni. Kui Pärnu linna rahvas seda näinud, tõttanud nad kõik, vanad kui noored, meeste- kui naesterahvad, kõigil teravad riistad ligi, seda suurt kala ära tapma. Kui nad sääl oma tapmise töös olivad, röögatanud kala korra nende käes. Seda kuulnud vana vallaskala meresse ära, see löönud korra sabaga vett ja siis olnud pool Pärnu linna vett täis. Rahvas kartnud, et kui kala tõise korra veel sabaga vett oleks löönud, siis Pärnu linn täieste ära oleks uputadud. Selle järel läinud aga tapjadel õnneks kala hinge võtta ja kiskunud seda siis suure hõiskamisega kaldale. Pärnu jõe vesi olnud sellest kala tapmisest nii punane kui veri, mis ka kõik meresse jooksnud ja mere lahe vee ka punaseks värvinud. Selle noore vallaskala liha saanud nüid kõigile linnalistele, noortele kui vanadele, rikastele kui kehvadele, nii palju kui keegi aga tahtnud, ja kala luudest tehtud Pärnu linna väravatulbad. Seda lugu teadvad ka palju tõisi vanu inimesi niisama jutustada.

H III 27, 661/2 (1) < Halliste, Uue-Kariste - J. P. Sõggel (1896). Sama vt. E 33316 (7).

2) Korra Pärnu kalamehed õhtul merele kala püüdma. Äkisti paat merel kinni. Mehed mõtlevad: tundmata liivakünkal. Venest öösel välja liivajoomel tuld tegema. Tuli põleb heledalt. Korraga tunnevad: maa jalge all liikuma. Mehed ruttu paati. Liivajoom vajub kõige tulega vette. Varsti meri vett vasta taevast viskama. Mehed saavad aru - valaskala. Põgenema. Põgenevad Sauga jõkke. Juba kala meestele vett järele linna pool. Noor valaskala rutem järele, jääb jõe suhu kinni. Vana appi, ajab vett koledasti välja. Tahab Pärnu linna uputada. Mehed pääsevad paadiga ometi uputusest ära. Pärnu uulitsad vee all. Viimaks noor kala lahti, linn jäänud uputamata.

E 53762 < Pärnu - M. J. Eisen.