168. Virtsu Vanalinna hävitamisest

Kui ma alles noor veel olin, noor veel olin ja vanataatide ja eitedega uttede ja notsude karjas käisin, sain ma nende suust mõnda vana juttu kuulda, nõnda ka Vanalinnast. - Virtsu Vanalinnas elanud üks kindral, kes ennast mereröövli ametist olla elatanud. Et ta hõlpsasti laevad kätte saanud, seda toimetanud nõnda, et ta ahelad või tõu üle väina venitanud, ühe otsa linna torni, teise Muhusse kinni kinnitanud. Tulnud laevad, siis olnud nad selle taga kinni, ja ta läinud oma meestega, röövinud ta ära. Sedaviisi korjanud ta enesele palju kulda ja hõbedat, mida Vanalinna all keldrites paigal hoidnud.

Ükskord tulnud ka üks Inglise kallis kaubalaev väina, aga see peastnud ennast suure võitlusega ta käest ära ja läinud oma maale, kust ta kaks sõalaeva toonud. Need purustanud suuretükkidega Vanalinna ära ja teinud ahelad pihuks. Kindral olla ratsahobusega ära tahtnud põgeneda, aga suuretüki-kuul tulnud laevalt ja teinud talle Virtsu kivisilla otsa peal surma. Senna samasse maetud ta ka ühes hobusega. Tema hauda võib teekäija kivisilla peale minnes põhja pool maantee ääres, kus haua ümber kivid on, näha.

E 21128/9 < Hanila, Mässu v., Virtsu k. - Aadu Reimann (1895).