160. Rannalt leitud laip kollitamas

Saulepi Matsiküla mehi hüütakse mereröövliteks, ka mereajuajajateks. Kui merel laev läheb hukka, ajab torm laeva jäänuseid Saulepi all randa. Matsiküla mehed on kohe esimesed merest otsimas väljauhutud varandusi. - Korra leidnud Matsiküla Matsi talu peremees merekaldalt meremehe surnukeha. Surnukeha kuuetaskus olnud raha ja kiri. Kirjas palutud, et leidja mataks maha surnukeha. Matsi peremees võtnud raha enesele, ega ei mõtelnudki selle peale surnut maha matta. Et Matsi peremees surnu raha võtnud, aga palvest hoolimata surnut maha ei matnud, hakanud surnu Matsil kodu käima. - Korra jäänud harjusk Matsile öömajale. Ei teadnud midagi kodukäijast. Öösi ärkab üles, näeb: väike poisike tantsib toas. Harjusk poisile ütlema: "Poiss, miine siina tuppa maagama, mis siinu siin tantsima!"

E XIII 50 (280) < Tartu < Varbla - M. J. Eisen < "Postimehe" ärijuht K. Mitt.