16. Kalade kadumine tüli pärast

1) Ennevanaste olnud Parika järves väga palju kalu, aga kurjad inimesed on nad kõik ära ajanud. Ükskord püüdnud rahvas jällegi järvest kalu ja saak olnud ütlemata hää, kõige rohkem tindikala saak. Aga jagamise ajal tulnud püüdjate vahel tüli. Üks püüdja viskanud vihaga leivapätsi vette - ja kalad kõik järele. Läksivadki kõik ära, ja nüüd ei ole enam mitte ainustki tinti Parika järvest leida.

E 20426 (2) < Suure-Jaani khk. - J. A. Veltmann < Jaan Maitus (1895).

2) Kord püüdnud meie mehed ja venelased Virtsjärve ääres kalu. Olnud hää saak, kõik vened saanud kalu täis, päälegi "kõik tindikalad. Hakatud kalu jagama, mehed jagamise juures tülisse. Üks venelane visanud leivapätsi järve. Ja eks sa näe imet - kõik kalad leivapätsi järele vette! Sest saadik pole enam järves tindikala nähtud.

E 22769/70 < Viljandi khk. - Karl Kullama (1896).