158. Muhu Mare kompas

Kord läinud Muhu ligidal üks laev hukka. Tuul ajanud seda Muhu randa. Sillakohus sõitnud kraami vastu võtma ja oksjoniteel ära müima. Enne seda aga oli keegi Muhu jõmpsik laeva kompasi ära varastanud. Kui seda oli otsima haketud, ütelnud nimetud poisi isa, kes ka ostjate seas olnud, et nende poiss mere äärest ühe kompasi oli leidnud. Mindud ka kohe kompasi järele. Mees aga jäänud ise teistega mere ääre. Sillakohus tulnud juhatud taluse. Pereeit Mare olnud üksi kodus. Kohus Marelt küsima: "Kas teite poiss leidis mere äärest kompasi ?" Mare vasta: "Nä, näh, ma ütlesin küll, poiss kelm, miks sa tõid äe', see sakste asi. Näh, meie poiss ikka leidis kua ühe kompasi, nää tääl pinumaal." Viib kohtuhärrad õue ja näitab neile suurt männa sakku. Need arvanud Mare nõdrameelse olevad ja läinud kohe ära. Kompas aga jäänud Mare tembutamise tõttu paigale.

Ruhnu postipaat.

E 24798/9 (28) < Jämaja - A. Kuldsaar (1896).