154. Rasvalaeva hukkumine

1) Ühekorra läks Ontika rannas rasvalaiv ukka - mina olin viel puhta laps - ja vesi ajas kalda alle paksu kõrra rasva. Säält käidi korjamas ja tehti küündli. Perast valitsus vedas rasva Ontika mõisa juure ladu ja inimesed käisivad säält vargal. Selle iest saadeti mitu miest Siberi. Küündli oli mitmest aastast varust valmis tehtud ja ninda pieti piergu rohkemb süütusest. Perast tulid mokkidega lambid.

ERA II 166, 200 (104) < Jõhvi khk., Järve v. ja k., Pääro t. - Armilda Hallik < Leenu Puss, s. 1848 (1937).

2) Paluküla kiriku lähedal läind rasvalaev hukka. Kapten aga pääsend õnnelikult paadis oma perekonnaga kitsast kohast läbi, mis ainukese võimaluse annab randa pääsemiseks ja mida rahvas Püssirohusilmaks nimetab. See lasknud siis kiriku ehitada, nii et kui sõita sellel joonel, millel on kirik ja mere kaldal üks märk, siis saab õnnelikult kivide vahelt (Püssirohusilmast) läbi. Nimetus Püssirohusilm sellest, et üks laev sõjavarustusega siin hukka oli läinud. Seda kirikut oli minu isaisa, kelle nimi siis Tiisler oli, ehitanud.

E 55140 < Pühalepa khk. - A. Lätti (1924).

Rasvalaevast vt. ka nr. 165:1.