143. Pealekaebus rikub plaanid

Soola sai väätud Gotlandist ja Stokholmist. Rootsis oli odavam kui Gotlandil, Stokholmis maksis pärtpund (10 puuda) 2 rubla, Gotlandil - 21/2 rubla, meitel maksis siin 10 rubla, sool oli siin kallis. - Korra sai sool Liibaust üles pandud passi pääle, võtsime koti soola. Pass sai võetud 20 koti pääle. Tulime Rootsist üle mere 20 kotiga ja tahtsime Kihelkunda maha müüa ja uiest tagasi menna. Läksime Kihelkonna poole. Laevad tulid merele räimi püüdma. Pakkusime soola müüa. Olid nõus ostma, läksid maale võtsid raha ja kotid seltsi ja ostsid soola. Võlgu meie ei annud. Meil oli veel 4-3 kotti soola järgi. Üks laev tuli jälle ja tahtis soola, meie võlgu ei annud. Läksid ära. Vihma akkas sadama. Äkki kuulsime vilet ja tongid tulid laevaga, püssid ees. Tahtsime tõmmata purjud üles ja minna merele, aga see ei aitand, ei saand purjuta, vaga ilm oli. Tongid vaatsid passi ja akasid uurima, kus sool jäänd. Passil oli 20 kotti ja meil 3-4 oli veel. Ütlesime, et ajasime soola mere, meres suur torm olnd. See viimane laev, ramp, oli tongidele kaibanud! "Olete soola ära müünd, taris vahi alla võtta!" pahandasid meitega. Viidi meid keige laevaga ühes.

Ohvitser tuli teise omiku laeva vaatma, küsis, kuhu meie soola pannud. Meie ütlesime, et olime mere ajand. Laevas oli ka sajuvett ja üks kott sulas vees, aga ei me nüüd sellest änam oolind, olime pigis. Taheti meid Kuressääre viia. Meie ütlesime: "Mis me sääl teeme, tahame süüa!" Peeti meid siis sääl suuremast nädala päevast vahi all, aga ei saand meile midagit teha, olime sellepääle kindlad, et olime tormiga soola mere ajand. Nad ei saand ka midagit tõeks teha. Soola ei leitud: igamees oidis, kes

oli ostnud, muidu oleks kääst ära võetud. Selle ühe mehe kaibus ajas enne asja alvaks, et ei saand änam Rootsi tagasi menna, pass saadeti Liibausse. Läksime kodu tagasi sel korral.

ERA II 157, 213/5 (3) < Jämaja khk., Torgu v., Karuste k. - Amanda Raadla < Jüri Tõnn, s. 1855 (1937).