138. Hiidlaste seiklusi soola veol

1) See oli nii vanal allil aeal, kui Käina kõrtsis oli viina veel. Ühe pühaba omigu vara Maandi Ants joond seal. Korraga tulnd mehed kõrtsu ja rääkind, et nende soolalodjad randrüütlite kääs vangis Tuulikninal. Sel aeal oli sool kunderpant, äi lubatud maale tuua. Vilja ja umalade vastu mehed keisid Stukolmis seda vahetamas, siin müisid rahvale salaja ära ja said kallist raha. Va Maandi Ants ütelnd: "Andke pool toopi viina, ma lähän toon soldatite kääst lodja ära." Mehed luband ka. Vana visand kirguriided seljast ära, korjand külast vanad nadid selga ja palja jalu lähäb senna lotjade sega. Teeb ikka ühe juures asja ja teise juu res, viimaks jõuab soldadile nii ligidale, et võtab lodjast lükipuu ja pistab soldadile niisuguse vopsu rõndu, et mees kukub üle obuse pikali ja obu minema. Ants annud talle maas ka nii pal'lu veel, et isi lodjaga minema sai. Otsiti pärast taga küll, aga keda sa süidistad, - va kaltsus vanamees oli. Soldat tohi räägidagi mette: sa isi suur kroonumees ja obuse seigas ning lased ühel kerjusel eesele naha tuliseks teha!

ERA II 188, 354/5 (44) < Käina khk., Käina v., Käina k., Lahe t. - Enda Ennist < Jaan Suuster, s. 1874, ja Leena Suuster, s. 1877 (1938).

2) Jutustaja isa käinud mitu korda paadiga Soomest soola toomas. Kord jälle soolaga Soomest tulles vedanud soola rehetuppa, lasknud kuivamas oleva vilja peale, siis pühkinud luuaga rattaroopad tasaseks, et soldatite eest veoteed varjata. Kord jälle soolaga tulles pole olnud võimalust maale toomiseks, siis purjutanud Pärnu, müünud seal soola ära ja tulnud koju.

ERA II 171, 584 (17) < Pühalepa khk., Suuremõisa v., Kuka k. - Konstantin Vilu < Mari Suits, s. 1868 (1938).