137. Soolaaugud Hiiu rannas

Olen mitme minust vanema inimese suust kuulnud Hiiu rannas olevatest soola-aukudest, kus nii soolane vesi olnud, et sellega värsket toitu nagu liha, kala ja võid võis sisse soolata. Saarnaseid soola-aukusid ei olnud mitte üks, aga neid oli mitu, kaks neist olnud Õunaku rannas (Hiiu lõunärannas). Mõned selle asja teadjad on seletanud, et endisel ajal pole siin soola müügil olnud ja inimestel olnud soola toomine Soomest väga raskendatud, sest randrüütlid (=vene soldatid) tegid takistusi soola maale toomises. Siis inimesed valasid soola randas kuhugile auku ja pärast tõid sealt soolast vett igapäevaseks tarvituseks.

ERA II 171, 583 (16) < Pühalepa khk., Suuremõisa v., Kuka k. - Konstantin Vilu < Mari Suits, s. 1868 (1938).