128. Ärakiri ühest juurdluse protokollist

17. novembril 1933. a. Jaan Tooma p. Uuetoa, 74 a. vana, elukoht Kihnu vallas Rootsiküla, Uuetoa talu, kes andis asja kohta järgmise seletuse. - Jaan Umb'i kohta mäletan sündmusest vaid niipalju, et Umb teenis purjek "Johannese" peal, mis seisis sel ajal Riias, kuid aasta ja kuupäev on meelest läinud. Riias viibis veel üks Kihnu kivilaev, laeva nime ei mäleta. Jaan Umb varastas purjek "Juhannese" päält paki purjeriiet ja meeskonna varustust, mida ära peitis Riias viibivale Kihnu kivilaevale, mis seisis "Milgrabis" (Mühlgrabenis). Purjek "Johannese" meeskonna poolt leiti kõik varastatud kraam üles Kihnu laevalt, kuhu ka Jaan Umb peitu oli pugenud, enne seda kirja maha jättes, et Riiast teda mitte otsida. Purjek "Johannese" meeskonna poolt toodi kõik varastatud kraam Jaan Umbiga laeva tagasi. pääle sündmust sõitis laev Riiast Schotimaale "Grendsmutti" (Grangesmouth). Merel oli Umbi kapteni poolt piinatud varguse pärast, lastud köie abil laeva järel lohistada merd mööda, võetud vahete-vahel jälle välja. Samuti antud söögiks kartulikoori. Merel, kui Jaan Umb olnud laeval kapteni vahtis, ilmunud tema juure laeva kapten. Umb, kes piinamistest tüdinud, kartnud, et hakatakse jälle teda vintsutama. Sellepärast tappis kapteni kirvega, visates surnukeha merre. Peale selle surmas madruse Jüri Jakke, pärit Tõstamaalt, ja veel neli meest, kes laeva rufis magasid. Laeva tüürimees, kes võitluses haavata sai ja eluga pääses. Kui köik kuritöö tehtud oli, tahtis Jaan Umb laevalt põgeneda väikse päästepaadiga ja laeva põlema pista. Päästepaadile unustanud korgi ette panemata, mistõttu paat vett täis valgunud ja põgenemist takistas. Kui Umb laevale tahtis tagasi ronida, oli vahepääl tüürman omast ruumist välja tulnud, kes lõi Umbile kaikaga pähe sel ajal, kui Umb laeva tahtis tulla, missuguse löögi tagajärjel mõrtsukas uimastas. Peale selle sidus tüürimees Umbi laevale kinni ja laev ilma igasugu juhita hakkas šlengerdama, kus Rootsi aurik laeva leidis ja viis Taanimaale Kopenhaageni. Taanimaal võeti Umb laevalt maha ja asetati haigemajja, samuti mundserdati laevale uus meeskond, kes sõitnud Schotimaale Grendsmutti linna. Enne seda oli nimetatud linna rahvale teatavaks saanud, et laev "Juhannes" saabub. Sel puhul oli sadamasse kogunenud määratu rahvahulk. Laeva saabudes jagati rahvale laeva meeskonna poolt veriseid höövlilaaste. Sündmust nägin isiklikult, sest viibisin ühe Saksa laevaga Grendsmuttis. Taani kohus mõistis Umbi õigeks, kuid hiljem Petrogradis arreteeriti ja saadeti teda Sahaliini saarele - kuipaljuks aastateks, ei tea. Peale Sahaliinist vabanemist teenis Jaan Umb Vene laeval kellegi Mart Raistiga, kelle elukoht Tõstamaal Värati külas. Raist kohtanud Umbiga Londonis ja kutsunud teda Kihnu, kes vastanud, et Kihnu tema tulla ei soovi, kuna tema peale kõik vaatavad kui inimesetapja peale. Kuulnud olen, et Jaan Umb, kes viimati elas Vladivostokis, on seal abiellunud ja sellest abielust olla sündinud kaks tütart. Umb, see andunud liiga alkoholi tarvitamisele. Kas Umb elus, seda mina ei tea, kuid kuulnud olen, et on surnud. - Jaan Umbist on minul säilinud järgmine laul:
 Pidin aga minema "Prikki" (briki) pääle,
 pandi Riias Pärga (barka) pääle.
 Riias Parkasid oli palju:
 üks oli "Tüüna" (Düna), teine "Liina",
 kolmas see oli "Parka-Prao" (Bark "Pravo") jne.

Eeltoodud laulu armastas Jaan Umb alati laulda, kellelt selle laulu õppisin. Rohkem temast midagi ei tea jutustada. Muud juure ei lisa. (Allkiri).

Juurdluse protokollid leiduvad Tallinnas Meremuuseumis.