126. Kolm tähtsat meest

Kolm väga tähtsat meest olid siin saarte peal: Iiumaal oli Jaagu Mihkel, Saaremaal Kuidu Aadu Võhma külas ja Kihnus oli Jonn. Kord Jaagu Mihkel läind Kõrgessaare mõisa oma asju opmanniga õiendama. Opmann saand Mihkli peale vihaseks ja sõimand, et sa oled va siga. Mihkel lasknd sene sõna peale käpakile maha, ronind opmanni kirjutuslaua alla aeand selle ümbere. Ise ütelnd: "Äi siga tea, mis siga teeb."

Kihnu Jonn olnd nii kange mees, et ühe päeva olnd ainult kaptenitekoolis ja sõitnud merd. Poisid teind Jonnile nalja ja pannud täi kiikri sisse. Vanamees vaadand ja imestand: "Küll on ull, et kesk Atlandi okeaani sõuab kuueaeruline paat."

Kapten Enn Uuetoa, kuulus "Kihnu Jõnn".

ERA II 254, 381 (116 ja 117) < Reigi khk., Kõrgessaare v., Kõpu k. - Enda Ennist < Gustav Lauri, s. 1897 (1939).