Pilv

Mõnest üksikust teates võib järeldada, et p-d on sarnaselt mõnede muude atmosfäärinähtustega (pikne, vikerkaar) seostatud jumalaga. Nii on lapsi keelatud sõrmega p-le näitamast, et ära hoida pikselööki (teade isur Mihkel Vaderilt). Seotust taevase olendiga illustreerib ka lugu, milles heinal olnud mees ähvardanud müristamisel p-d hanguga. Mingi uskumuslik seletus võib olla ka lastele öeldud keelu taga, mille järgi tumedat p-d ei võinud mustaks (musassi) nimetada, selle asemel pidi ütlema pimmiä pilvi.

P-de või p tükkide koondumist taevas on nimetatud tuulipesä'ks ning sealtpoolt on ennustatud tuult tulevat. Seda pole aga tekstides otseselt seostatud tuulispeaga, ega mingi tuulest saadud haigusega.

On usutud, et p või selle tükk on võinud maale maha langeda. Mõned informandid on seda ka ise näinud. Arvatavasti on tegemist olnud mingi muu ilmastikunähtusega. On öeldud, et maas olnud p tükk on pehme, ka vedel ja külm nagu sült või konnakudu. Ühes teates on niidule langenud p tükk öeldud olnud suur nagu laut ning see sulanud veeks.

MA

Tagasi