![]() 'Ahi on köetud ja ahju paneme piima. Seal keeb, võtad välja, jahtub, hapendad koort ja selle koore kõik valame piimasse, paneme sooja kohta; kümne tunni pärast on piim hapu'. |
|
| ||
Toit topa. Mordva, Murani k. T. Särg, 1999. | Folklooriansambli «Sjul'gamo» juhendaja Raissa Klimkina tõstab topa-t. Mordva, Murani k. T. Särg, 1999. |
![]() 'Piima paned sooja kohta, hapneb; kaks päeva ahju peal hoida'. |
![]() 'Kastruli paneme ahju, lõunani keeb, võtame välja ja sööme keedetud piima'. |
![]() 'Nad lüpsavad lehma, piima paned keldrisse, tema pinnale tuleb koor. Selle koore võtad pealt ära, võtad palju kanne, kogud koore kokku ja lööd kokku, võtad või ja paned; peale moodustub nahk, selle naha võtad pealt ära, aga või liitrise purgi sisse läbi marli kurnad'. |
| ||
Võikirn piftimbar'n (kohaliku meistri töö). Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:149) |
|
| ||
Võimasin. Mordva ANSV Tshamzinka raj. Bolshoje Maresjevo k. (ersa). J. Karm, 1987. (Fk 2222:111) | Võimasin. Kuibõshevi obl. Kljavlino raj. Starõje Sosnõ k. H. Sarv, 1983. (Fk 2028:112) |
Koduseks
igapäevaseks toiduvalmistamiseks kasutatakse võid harva.
Enamasti on ta piduroog. Võid pannakse suppi ja pudrusse,
pirukataignasse ja -täidistesse, sellega määritakse
pliine jne. Igapäevases toidus kasutatakse või asendajana
päevalilleõli tshinzharamo oj, paastuõli ja
kanepiseemneõli kancuron' oj. Taimeõlisid
kasutatakse või asemel ka paastude tõttu, millest rangelt
kinni peetakse.
| ||
Jelena Ivanova ja Aleksandra Jefimova demonstreerivad kanepi tampimist uhmris. Mordva ANSV Itshalki raj. Lobaski k. J. Karm, 1986. (Fk 2177:32) |
![]() 'Munadest teeme munaroa; munad lööme katki, valame sisse piima, natuke soola ja hästi klopime segi; paneme ahju küpsema; kui see on küpsenud, hakkame sööma'. |
| ||
Pannkookide praadimine. Mordva, Ignatjevski raj. T. Särg, 1999. |
| ||
Kasetohust punutud märss, kaanega. Heinale minnes pandi sinna toiduaineid. Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Podljassovo k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:169) |