Tuli

Tuli (mdEM tol).

Tuli oli ühest küljest julm leek - hävitaja ja surm, teisest küljest valgus, soojus ja haigustest puhastaja. Elavat tuld kasutati inimeste ja loomade kaitsmiseks kurjade jõudude ja haiguste eest.

Muistsete ersa-moksha ettekujutuste hulka kuulub pärimus surnu hinge muutumisest tulemaoks, kes korstna kaudu majja sisenedes astub vahekorda surnu naisega.

Maagilist jõudu omistati juulis kuuloomise ajal korraldataval palvusel kasutatavale tulele - tavandi eesmärgiks oli hobuste tervise hoidmine. Ohvriks tapeti kits, hobused aeti silda pidi üle leegitseva kraavi. Puuklotside vastamisi hõõrumise teel saadud tuld peeti pühaks ja austati kaua, isegi pärast ristiusu vastuvõtmist.

Uue tule (mdM od tol) süütamise palvuse päeval kästi kõigil majaperemeestel kustutada veega kodukolde tuli ja võtta palvuskohast od tol. Uut tuld hoiti alles terve järgmine aasta. Surnu saatmisel süütati uus tuli, millest kõik matuselised üle hüppasid. Üle lõkke hüpati ka uue aasta (vana kalendri järgi) vastuvõtmisel.

Mälestamise ajal käte ja näo kuivatamiseks kasutatud käterätikuid raputati tule kohal.

Pulmade ajal tehti enne taina segamist peerutulega kurjade jõudude eemalepeletamiseks leivaastja ning pulmapirukate ümber ring. Tule kohal hoiti pruudi riideid ja mõnes külas enne lauale panemist ka pulmaveini. Arhailist tule austamist võib märgata pärast laulatust peigmehe kodus noorpaari vastuvõtmisel, kus hõõguvate söetükkidega pann visatakse pruutpaari jalge ette (pidi kaitsma noori kurja silma eest).

Hiljem muutus püha tuli esiisade küünlaks (mdM at'an' shtatol), millega kaitseks halbade jõudude vastu kõrvetati juukseid: meestel otsaees ja naistel meelekohtadel.

Tule poole pöörduti armuloitsudes (kuivatamine).

Tulemöllu vaigistati tulesõnade, lihavõttemunade (*Muna) ja spetsiaalse ikooniga. Välgust tekkinud tulekahju kustutati musta lehma piimaga. Tule mühin tekitas ettekujutuse tule jutust, millest saavat aru erilise andega inimesed, kes valitsevad tuld ja võivad kustutada tulekahjusid sõna jõuga.

Tulega on seotud mitmed keelud: tuld ei tohtinud vaadata rasedad naised (võivad tekkida vistrikud, laps võib sündida kõrvetatud näo või punase nahaga); suurel reedel ei tohtinud pesu pesta, muidu tuli vihastab ja puhkevad tulekahjud; lihavõtetest kuni vilja külvamiseni ei tohi toas tuld süüdata, muidu vili ei kasva jne.

Tule nägemine unes tõotab riidu ja viletsust.

Kirjandus:

Mozharovski, A. Istorija obrazovanija prihoda sela Selishtsh Sergatshskogo uezda Nizhegorodskoi eparhii // Nizhegorod. eparh. ved., 1890. N20;
Jevsevev, M. E. Izbrannyje trudy. T. 5. Mordovskaja svadba. Saransk 1966;
UPTMN. T. 7. tsh. 3. Kalendarno-obrjadovyje pesni i zagovory. Saransk 1981.