Muistend

Muistend (mdM azondoma, mdE jovtnema).

Muistendite hulka kuuluvad loomislood, muistendid jumalate ja inimeste suhetest, mordva muistsetest jumalatest, hiiu- ja vägilasmuistendid, kohamuistendid, ajaloolised, usundilised ja legendilaadsed muistendid. Legendilaadsed muistendid sisaldavad õigeusu motiive. Lugusid tajutakse mordvapärastena. Tihti on vahetatud jumalate nimed.

Hiiumuistendid (vanim üleskirjutatud jutustuste kihistus) jutustavad esimestest elanikest asustamata maadel. Nendes lugudes peegelduvad esivanemate ettekujutused inimkonna algusest ja arengust. Hiidude (mdM Batoron' panda 'Batori mägi') suurust ja jõudu iseloomustatakse sageli neid tavalise inimesega - kündjaga - võrreldes. Künnimees tundub hiiule putukana. Osa ajaloolisi muistendeid kõneleb muistsetest mordva hõimupealikest: ersa *T'usht'ast ja moksha tsaarinnast Narovtshatkast. Võitluses nogailastega aitavad neid jumalad *Nishkepaz ja *Shkai. Muistendid räägivad igasugustest inimese ja üleloomulike jõudude kontaktidest. Neis juttudes on näha seost nii muistsete kui ka hilisemate, 17.-19. sajandist pärinevate kristlike uskumustega. Selline usundiliste vaadete segunemine on põhjustanud mõne mütoloogilise kuju dualiseerumise. Arvukalt on muistendeid mütoloogilistest olenditest (*Vir'ava, *Ved'ava, *Jurhtava, *Kuigorozh).

Maskajev, A. I. Mordovskaja narodnaja skazka. Saransk 1947;
UPTMN. T. 10. Legendy, predanija, bylitshki. Saransk 1983.