Leivaema

Leivaema (mdE Norovava; norov 'leib', ava 'naine, ema').

Leivaema on viljasaagi ja põllunduse kaitsja, jumalate ema *Ange pat'ai teine tütar, *maaisa Mastorpazi ema. Norovavat kujutatakse väga kauni hõberiietes naisena. Norovava on eriti aus mokshade peajumala Shkai juures - Shkaile osutatud teenete eest sai ta õiguse inimestele igapäevast leiba laiali jagada (*Peajumal). Norovavat aitab tema mees leivaisa Norovat'a, Norovpaz (mdE - at'a 'mees, ätt'; paz 'jumal'). Ersalaste laulus Pazon' s'imemat (‘jumalate joodud’; mdE s'imema 'joomine') keeldub Norovava põikpäiselt *Nishkepazi kutsest tulla jumalate peole, kuna inimesed peavad minema külvama ning tema peab neid vastu võtma ja õnnistama.

Igal põllul või põllupeenral on oma kaitsja. *Põllupeenra palvuse Gran' ozks eesmärgiks oli hoida, et põllu viljakus ei läheks naabrite põllule. Usuti, et kui palvusi ei korraldata, võib Norovava anda kehva viljasaagi.

Kirjandus:

Mainof, W. Les restes de la mythologie Mordvine // Journal de la Societe Finno-Ougrienne. Helsingi 1889;
UPTMN. T. 1. Epitsheskie i liro-epitsheskie pesni. Saransk 1963.