Kuu

Kuu (mdEM kov 'kuu, kuusirp').

Müütilistes lauludes laskub kuu maailmapuu kelu tippu (*Kask) ja valgustab maailma. Kuud kujutati noormehe ja päikest neiuna. Tavaliselt esinevad nad koos - alguses pöördutakse palvustes päiksejumal mdE Tshipazi, siis kuujumal mdE Kovpazi poole. Pulmalauludes peegeldub kangelaste seos taevakehade liikumisega: peigmehe kuklas särab kuu ja laubal päike.

Kuuplekkide tekke seletusmuistendi moksha versioonis ei lubanud peajumal Shkai kuu poole kaua vaadata. Keelu rikkujal, Ivan Predtetshal võttis Shkai pea maha. Tänaseni võime näha teda seismas kuul peal Shkai laua juures.

Uppumissurmale määratud inimesed näevad just kuuvalgel tavaliselt valgetes riietes vee-ema Ved'avat. Kuud kasutasid ennustamisel nõiad. Kuuvarjutust peeti maailmalõpu endeks.

Kuu austamine peegeldub ka argielus: ersa naised tikkisid puusapõllele poolkuu mustri; kuu või päikese soosingu saavutamiseks kanti valget ja punast rätikut; punane värv domineeris naisterõivaste mustrites.

Kuu ja kuufaasid (mdEM od kov pr'a 'noorkuu', mdEM mashtõ kov 'kahanev kuu'; mdE peshkse kov, mdM päshks'ä kov 'täiskuu') on seotud erinevate uskumuste, keeldude ja maagilise tegevusega. Kahaneva kuu ajal hoiduti külvamisest ja juurviljade istutamisest, ei alustatud uusi töid, ei lõigatud juukseid (kuu võib ära võtta elujõu, võivad tekkida peavalud). Kahanev kuu oli soodus hambavalu ja soolatüügaste ravimiseks: haigus kadus koos kuuga. Noore kuu nägemine oli hea enne igasuguste tööde alustamisel. Kuuga seostati ka ühiskondlikke muutusi: lihavõtte-eelsel ööl paistev kuu ennustas õnnetusi või sõda.

Kuuga seoses tähtsustati mõisteid mdM vid'ä 'parem' ja mdM kerzhi 'vasak' (*Ingel), mida mokshad ja ersad mõistsid ja tõlgendasid erinevalt: mokshadel tähendas kuu nägemine enda ees või endast vasakul õnnetust, endast paremal edukust terveks kuuks, ersadel aga vastupidi.

Kuu järgi ennustati ka ilma: noorkuu - selge ilm; selgelt nähtavad plekid kuu peal - tuul; kahvatu kuu või ring ümber kuu - vihm, torm. Hallid või sinakad ringid ja sambad kuu läheduses ennustasid külma ilma. Pandi tähele, et esimest lund sajab noorkuu ajal.

Noore kuu unes nägemine tähendab peatset surma.

UPTMN. T. 6, tsh 2. Mokshanskaja svadebnaja poezija. Saransk 1975;