Ahi

Ahi (mdM pänakud, mdE kashtom).

Ahi on sakraalne koht, mis on seotud erinevate praktiliste vajaduste (ahju peal magati, selles valmistati toitu) ja maagiliste kommetega. Ahi on seotud sünni ja surma sümboolikaga. Korstna juures või ahju all elab *taluema Jurhtava, ahju all *kratt Kuigorozh ning muinasjuttudes “sünnib” eidel leelõuka peale pandud sõrmest pöialpoiss.

Eriline roll oli korstnal. Selle kaudu usuti majja tungivat surmaoht: sisse ja välja lendasid kuradid ja nõiad ning mao kujul sisenes surnu hing. Kaitseks sellise ohu eest kaeti korsten pulmatavandite sooritamise ja sünnitamise ajal ning enne kosja või teeleminekut kinni. Korsten kaeti ka äikese ajal.

Kuna tuli hävitas kõik halva, põletati ahjus nõia poolt “rikutud” riided ning ahju visati varga surma põhjustamiseks hiir. Ahju ette riputati kotike hobuse hammastega, et hobused ei kaoks. Äikese peatamiseks visati uksest või aknast välja ahjuroop või ahjuluud. Nõidade eemalhoidmiseks pandi ahjuroop tagurpidi ahju kõrvale.

Noorpaari vastuvõtmisel peigmehe kodus pidi mõrsja viskama söega panni pihta (seejuures vaadati tema iseloomu). Mehekodus soosingu saavutamiseks pidi noorik end esimest korda pesema salaja leelõukas. Mokshad panevad mõrsjale kohe pärast mehekoju saabumist ahju juures uue nime (*Nimi).

Matustelt tulles vaatasid sugulased ahju sisse, et saada lahti hirmust surnu ees.

*Karjalaskepäeva palvuse ajal saadud tuld (mdM od tol 'uus tuli') hoiti ahjus pidevalt alal terve aasta kuni järgmise palvuseni. Seda tuld ei olnud kombeks anda teise majja, et koos tule soojusega mitte ära anda perekonna õnne ja heaolu.

Ahju kasutati ka ravimisel - haigusest vabastamiseks “küpsetati” last ahjus; ahjus “põletati” mitmeid nahahaigusi.

Pudru ülekeemine ja ahjus küpsetatava leiva vormist välja või üle takjalehe ääre kerkimine ennustas (lapse) surma, õnnetust ja talu laostumist. Ahjust välja kukkunud puuhalud, söed või sädemed ennustasid külaliste tulekust. Ahju undamine kütmise ajal andis märku ilma muutumisest, väljakukkunud telliskivi kuulutas õnnetuse tulekut.

Lagunenud ahju nägemine unes tähendas peremehe surma, ahjult kukkumine õnnetust.

UPTMN. T. 3, tsh 1. Mokshanskije skazki. Saransk 1966.