Litova

Litova (mdE, erinevates kohtades varianditi Vitova, Lituva, Lituma, Lit'uva).

Müütiline maapealne neiu Litova ja tema vanemad ei salli teadmata põhjustel üksteist. Antipaatia tütre suhtes on seotud pühendustavandite, keeldude ja noorte spetsiaalsetes majades isoleerituna hoidmisega. Varianditi on neiu armastatud, kuid imelisel moel sündinud. Vaatamata Litova ilule ja tema tikkimisoskustele ei taha teda keegi kosida.

A. I. Maskajevi oletuse järgi on tegemist Lifti (mdE livti) ava - lendava naisega. Mordva hõimude tekkemuistendites kannab nime Lifta ersalaste esivanem. Litova-laulud on tuntud ka tänapäeval.

Ühtedes müütilistes süzheedes saab Litova moksha välgujumala Jondoli naiseks (*Nishkepazi miniaks); teistes moksha peajumala Shkabavazi naiseks või tema miniaks. Varianditi röövib Litova Shkabavaz (teadmata, kelle jaoks) ja viib ta taevasse. Kõige sagedamini varastab Litova aga äikesejumal Pur'ginepaz, kes röövib neiu tüdrukute kevadiselt ringtantsult või kiige pealt (tõstab ta sellega taevasse). Litova röövimiseks kasutatakse spetsiaalselt tekitatud tormi või vihma. Mõnikord palub Litova ise taevasse minemiseks vaskkettidega hõbedane kiik taevast või vihmapilvelt alla lasta.

Sarnastes müütides kandis tegelaskuju erinevaid nimesid: mokshadel Vasal'gä, ersadel ka Sõrzha, Azravka. Analoogilises müüdis Sõrzhast palub tüdruku kätt tundmatust riigist ilmunud must inimene, kelle silmad põlevad nagu tuli (*Äikesejumal Pur'ginepaz).

Taevases perekonnas on Litoval muinasjutuline varandus, kuid ta ei ole teiste miniatega võrdne. Majapidamistööde tegemisel on tal keelatud paremat õlga ette pöörata, läbi võluakna vaadata, ühte aita (tavaliselt seitsmendasse) siseneda. Iga oma sammu peab ta kooskõlastama maja vanemate inimestega.

Litova igatseb maapealse elu ja vanemate järele, nutab sageli, tunneb ennast õnnetuna ning palub luba külastada isakodu. Litova mees ja äi lubavad tal minna tingimusel, et ta ei jää kauemaks kui tunniks (harvemini kolmeks tunniks). Ta ei tohi lahkudes hüvasti jätta ning keegi ei tohi teda saata, et ei teataks, kuhu Litova läheb või kuidas ta taevasse pääseb. Ühes lauluvariandis tapab Shkabavaz Litova noorema venna, kes saatis oma õde läveni. Tavaliselt ei leia Litova vanemaid kodust ning jätab lauale ja seintele märke oma kodusviibimisest. Ainult mõnedes lauludes külastab Litova oma vanemaid koos taevase mehega.

Kirjandus:

Jakov. O mordvah, nahhodjashtshihsja v Nizhegorodskom ujezde Nizhegorodskoi gubernii. Sankt-Peterburg 1848;
Maskajev, A. I. Mordovskaja narodnaja epitsheskaja pesnja. Saransk 1964.