Risti

[Kivi Risti kiriku pihta]
Risti mõisast Kurkse poole minnes näeme Kurkse talude heinamaadel suuri kivirünke; nende kohta räägib rahvasuu järgmist.
Vanatühi vihastanud selle üle, et ehitatud kirik. Ta otsustanud kiriku puruks visata. Juba kangutanudki Muula kaldast suuri kaljupanku ja seadnud need lingule. Aga keerutamisega katkenud lingunöör ja kivid kukkunud väikese hoo tõttu varem maha. Osa kive jõudnud siiski kirikutornini, viinud selle esikülje maha ja kadunud siis ise jäljetult. Vanatühi arvanud muidugi, et kivid jõudnud kirikuni, ja jooksnud vaatama. Aga juba eemalt näinud, et jumalakoda, keda ta hingepõhjast vihkas, oli alles. Sellest ta vihastanud niipalju, et lubanud maksku mis maksab jumalale kahekordselt kätte maksta.
ERA II 226, 502/3 (9) < Risti khk., Kloostri v., Audevälja - E. Teesalu < Karl Lenter, 41 a. (1939).

Kurkse rannast umbes 3½ km eemal Tuipalu metsas asub Tonditrepp. Selle kohta räägib rahvasuu järgmist.
Et Vanatühjal esimene katse nurjunud, selleks katsunud ta teistkordselt, seekord juba teisest küljest. Nüüd valinud ta ise parajad kivimürakad Suur-Pakri saarelt. Kolm kivimürakat mahtunud tal parajasti kindapöidlasse, teisi hoidnud ta mütsi all. Aga läbi mere tulles puhunud tuul tal mütsi ühes kividega peast ära. Kivid kadunud kohe sulpsatades vette, ainult müts jäänud vee pääle ujuma. Kui Vanatühi juba Tuipalu metsa jõudnud, seadnud ta kivid ülestikku lingule ja keerutanud. Äkki libisenud Vanatühja jalg libedal samblal ning Vanatühi lennanud mürtsudes pikali lingu kõrvale. Nähes ja aru saades, et tema jõud jumalakojast üle ei käi, põgenenud Vanatühi otse üle mere ja pole lubanud enne tagasi tulla, kui kirik ise ükskord maa alla vaob. Kivid on praegugi veel seal ja nad kujutavad endast trepi astmestikku.
ERA II 226, 504/5 (11) < Risti khk., Kloostri v., Audevälja k. < Kullamaa khk. - E. Teesalu < Johan Aasma (1939).
Vrd. HVM I, muist. 40 B, K.

Kord Vanapagan niitn Saares (Pakri saarel). Löön vikati kivisse. Südametäiega võtn kivi ja tahn Risti kiriku torni pihta visata. Õnnetuseks libisen jalg lehmamusta lasu sisse ja Vanapagan vääratan ja kibi kukkun kääst maha Risti nõmme. Seda kibi (või õigem küll on seal mitu kibi reas) hüütakse praegu ikke Tondikibi või Tonditrepp. Mõnikord olla nähtud seal Tonditrepi juures ka vaimusi, sellepärast inimesed kartvad seda.
ERA II 159, 316 (38) < Risti khk., Kloostri v., Kirikküla < Vihterpalu mõis - E. Ennist < Marie Kantberg, sünd. 1867. a. (1937). Vt. HVM I, muist. 40 B.

[Vanapagan kõrvaldab kivi heinamaalt]
Ah, see Risti kiriku torni lugu, miks ta sedasi pooleks on. Ei ma tea sest ka muud ühti, kui et Vanapagan Suuressoos niitnd ükskord. Niitnd ja niitnd, aga korraga vikat kläuhti kivisse. No Vanapagan võtnd siis maast kivi ja tahnd Paldiski alla merde visata, nii et sumab. Aga eks Risti kiriku torn on seal liini peal ees ja kivi riivand torni ja pool torni kohe läind. Sellepärast ta nüüdki nisuke poolümargune ongi. Eks torn võtnd kivi hoo kinni ja see kukkund kolm verst siinpool Paldiskit maha. Kivi läind lõhki, teine pool teisele. Ma nägin isi seda kivi seal, kui ma mõni aastat tagasi keisin Paldiski meeste kääst soolatud kala ostmas. Eks need mehed siis näitasid mulle seda aita ja rääkisid selle loo. Vaata, mehed teine selle kivi mõlema poole vehel seinad ja nüüd on nendel selle moega hea ait soolakala hoidmiseks.
ERA II 159, 297/8 (34) < Risti khk., Nõva v., Variku k. - E. Ennist < Juhan Prantstiibel, sünd. 1874. a. (1937).
Vt. Kivi Risti kiriku pihta, muist. 48 A, B; Maapinnavormid, muist. 444-450.
Vt. ka HVM I, muist. 225.

[Vanapagana pastlajäljega kivi Huntaugu mäel]
Määrakülas on Huntaugu mägi. Mäel seisab kivi, millel on Vanapagana pastlajälg. Vanapagan tahtnud teada, kui palju temal rahvast on. Läinud siis mäele, astunud kivi otsa, et üles kirjutada oma rahva arvu. Nii kui ta kivile astunud, jäänud ta jälg järele. Sellepärast hüütakse seda kivi Kuradikiviks.
ERA II 226, 466/7 (11) < Risti khk., Kloostri v., Metslõugu k. - E. Heinmaa < Aliine Heinmaa, sünd. 1886. a. (1939).

Määra külas Huntaugu mäel asetseb kivi, millel on sees Vanapagana jälg. Vanasti sõja ajal Vanapagan tahtnud teada saada, kui kaugelt vaenlased tulevad. Ta läinud kivi otsa vaatama. Aga, oh häda, kivi olnud väga pehme ja jalajälg jäänud sisse.
ERA II 226, 485 (6) < Risti khk., Kloostri v., Audevälja k. - H. Truumaa < Albert Urvik, 30 a. (1939).

[Vanapagan Pakri saarel]
(Vanapagan niidab Pakri saarel ja lööb vikati kivisse.)
ERA II 159, 316 (38) < Risti khk., Kloostri v., Kirikküla < Vihterpalu mõis - E. Ennist < Marie Kantherg, sünd. 1867. a. (1937). Vt. muist. 49 C.

(Vanapagan niidab Suuressoos ja lööb vikati kivisse.)
Vt. muist. 86.

[Paganapõhi]
Urgeta külas Alpere talu heinamaal nimetatakse ühte osa Paganapõhjaks. Vanarahva jutu järgi on sääl elanud Pagan. Praegu võib sääl näha ahjuvaret ja kaevu aset. Sääl ta siis elutsenudki oma perekonnaga. Külameestel kadunud suvel mitu härga karjamaalt. Mõelnud, et kuhu nad ometegi saavad. Hakanud Pagant kahtlustama. Vanapagana lapsed tulnud ühel päeval külla. Külamehed küsima lastelt, kas teie isa on härga ka nüüd hiljuti tapnud.
Lapsed vastanud:
"Jah ükspäevgi jälle tappis, siis kui taevast tõrva sadas ja nokisõda oli."
Külameestel kohe aru käes. Va krikamees, see Vanapagan, paneb lapsed tõrre alla kinni, hirmutades, et hakkab tõrva sadama ja tuleb nokisõda. Riputab vilja tõrre põhja peale ja kanad sinna nokkima. Siis hää varastud härga tappa. Aga lapsed uudishimulikud, piiluvad tõrre serva alt välja. Mehed jalamaid. Vanapagana juurde jutuga:
"Sina Vanapagan varastad meite härgasid."
Vanapagan vastu:
"Ei ole juba niisugust asja!"
Mehed siis ütlevad:
"Su oma lapsed rääkisid."
"See oli mu oma kirju, mis ma tapsin, võin teile jalgugi näidata."
Loopinud siis toapealt jalgu alla: see meie kirju jalg, see meie kirju jalg, nii kaua kui olnud juba viis jalga. Siis olnud meestel kohe selge, et Vanapagan just varas oli täiesti. Aga, noh, mis võid parata va Paganale.
ERA II 226, 477/8 (1) < Risti khk., Kloostri v., Urgeta k. - H. Truumaa < Leena Paulmann, 63 a. (1939).

[Vihterpalu kiriku lõhkumine]
Vihterpalu kirikus lõhub Vanapagan iga öösel päevase ehituse.