52. KIVID ÜLBETE JA PETISTE TALUNIKE PIHTA

[Kivi Järvakandi talumehe pihta]
Purku küla asetseb Järvakandi vallas. Vanasti oli Purku küla üleni kaetud metsa ja soodega ning pehmete rabadega, millest saadigi Järvakandi valla nimetus endistest järvedest. Purku külast käinud otsetee läbi keset metsa. Mets on praegult laastatud ära ja metsa asemel asetseb tähtsaid asutisi, nagu Järvakandi kooli-, valla- ja rahvamaja ning meierei ja talundid. Jaanipäeva ööl sõitnud taluperemees hobuse, varsa ja vankriga linnast koju. Kalevipoeg näinud seda, et peremees sõidab nii uhkelt. Hirmsal vihal visanud Kalevipoeg meest kiviga, ja peremees ehmunud sellest väga. Kiviga visates saanud ta niisuguse hoobi, et mees ühes hobuse, vankri ja varsaga jäid kivi alla. Nüüd võib igal jaanipäeva laupäeva öösel kella kaheteistkümne ajal kuulda kivi alt varsa hirnumist ja hobusekella tiksumist. Kivi on nime saanud talu nimetusest - Kukkoja suur kivi.
ERA II 225, 579/80 (4) < Rapla, Järvakandi v., Uus k. - K. Hergauk < Leena Loide, 51 a. (1939).
Vt. Kivid huntide pihta, muist. 11 I.

53.
[Viskekivi Albu Mägede külas]
Järvamaal Albu vallas ja Mägede külas asub suur kivi, mis on paar korda üle mehe pää. Vana Saanasaare Ants olla läinud Kalevipojaga tülli. Kalevipoeg vihastanud, kahmanud mererannast kivi ja seadnud lingule, et sellist põikpead karistada, aga jalg vääratanud ja kivi langenud üsna elamu ligidale ilma kahju tegemata. Kivi püsib praegu alles seal, sest keegi ei suuda teda liigutada.
ERA II 219, 431/2 (2) < Järva-Madise, Albu v., Peedu k. < Suure-Jaani, Sürgavere v. - H. Loog < Karl Loog, 43 a. (1939),

54.
[Viskekivi Suurekivi saarel]
Suurekivi saares asub suur kivi. Ta on seitse meetrit kõrge ja üheksa meetrit lai. Selle kivi on seia visanud Kalevipoeg. Vimberg Siim müünud Kalevipojale puid. Vimberg ladus puusüllad madalamad ja mädand puid [olnud] hulkas. Aegviidu trahteris läksid nad Kalevipojaga tülli. Kalevipoeg sai tigedaks ning lubas Siimu maja ära häävitada. Läinud Tallinna sadamasse ja võtnud kivi põlle ja tulnud Aegviitu. Võtnud kivi ja tahtnud visata. Jalg läinud lehma hunnikusse, libisenud ja hoogu jäi vähemaks ning kukkus maja ligidale soosaarde.
ERA II 219, 479/80 (8) < Järva-Madise, Albu v., Mägede k. - H. Ader < Joh. Ader, 46 a. (1939).