393. VANAPAGANA KULD

[Vanapagana kuld]
Viiratsi vallas Mustapalli külas Mallene talu piiri kohal Mõnnaste jões, mis lahutab Mustapalli küla Tarvastu vallast, on vesi sügava ja laia veesängi uuristanud, mida nimetatakse Tõrikse hauaks. Selle haua kaldal on näha maa sees auku, mille kohta vanarahva jutt räägib, et sääl olla Kalevipoeg ja vanapagan kihla vedanud selle üle, kas Vanapagan jõuab Tõrikse haua põhjast Kalevipojale tuua kübaratäit kulda kuni kukelauluni. Vanapagan lubanud teha ja hakanud otsima. Läinud vulinal oma lootsikuga Tõrikse haua põhja. Sel ajal kaevas Kalevipoeg jõe äärde augu ja pani kaabu peale. Kaabul lõikas ta põhja ära. Vanakuri toob, toob kulda, aga kaabu ei saa täis. Kalevipoeg võitnud nõnda kihlveo.
ERA II 299, 131/2 (70) < Haapsalu < Viljandi, Viiratsi v., Mustapali k. - E. Jürine < Tõnis Jürine, 66. a (1939)