Pressiteade

Folkloristid koorivad regilaulult seitse nahka

Eesti ja Soome folkloristid kogunevad 30. novembril ja 1. detsembril Tartusse Eesti Kirjandusmuuseumi üheksandale regilaulukonverentsile "Regilaulu seitse nahka: vaateid regilaulule mitmest küljest".

Kahe päeva jooksul astuvad laulu-uurijad üles 15 ettekandega, tutvustatakse ka regilauluväljaandeid. "Vanem rahvalaulutraditsioon on ammendamatu uurimisallikas nii folkloristidele kui ka naaberteaduste esindajatele," tõdeb konverentsi korraldaja Mari Sarv. "Regilaule vaadeldaksegi konverentsil mitmest küljest. Ettekannetes arutatakse nii regilaulu meetrika, meloodika kui poeetika üle, kõneldakse regilaulu algusajast, üleminekuvormidest ja uuskasutusest." Folkloristid käsitlevad ka rahvalauludes peegelduvat omaaegset mütoloogilist, ajaloolist ja ühiskondlikku tegelikkust.

Konverentsil esitletakse Ingrid Rüütli raamatut "Muhumaa laule ja lugusid" (EKM Teaduskirjastus, 2016). Raamat tutvustab muhulaste lauluvara 20. sajandi alguses, mil regilauludest olid säilinud peamiselt hällilaulud, aga ka mõned meestelaulud, uuemas, lõppriimilises rahvalaulus oli valdav meestelaul.

"Regilaulukonverentsid on kujunenud traditsiooniks ja oodatud sündmuseks," rõõmustab Mari Sarv. Regilaulutraditsioon ühendab enamikku läänemeresoome rahvaid, mistõttu üle aasta toimuvale konverentsile kogunevad tavapäraselt eesti ja soome folkloristid ning hõimurahvaste vanema poeetilise ja muusikalise pärimuse uurijad.

Konverentsi kava ja teesid leiab aadressilt http://www.folklore.ee/regilaul/konverents2016/. Vaata raamatu "Muhumaa laule ja lugusid" tutvustust http://www.folklore.ee/kirjastus/?raamat=84.

Konverentsi korraldavad Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv ja Eesti-uuringute Tippkeskus. Korraldamist toetavad Haridus- ja Teadusministeerium (IUT 22-4) ning Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu.

Lähem info:
Mari Sarv, mari[ätt]folklore.ee