Film: "Marina Rooslaid"

Ingrid Rüütel

Autor Ingrid Rüütel, assistent Anu Vissel, režissöör Priit Hummel, operaator Rein Lillmaa, toimetaja Eva Potter. Tallinn, ETV kultuuritoimetus 1994. 42 min.

Marina Rooslaid (1909—1997) jutustab oma elust — vaesest, kuid rõõmsast lapsepõlvest, romantilisest abiellumisest Ruhnu pillimehe ja hõbesepa Peeter Rooslaidiga 1936. a., Ruhnu elust, kommetest, sh. pulmadest, riietest, lauludest ja tantsudest. Taustaks Ruhnu laule ja tantse ning katkeid vanadest Ruhnu filmidest.

Sõja ajal, kui kohalikud rootslased olid saarelt lahkunud, võtsid nad koos Peetriga kogu saare elu, ka kirikuelu juhtimise enda kätte. Hiljem Kihnus elades jätkas Marina kombetalitusi Kihnu kirikus, kuna preester külastas saart harva. Samas oli ta üks peamisi vanade kommete ja laulude eestvedajaid pulmades. Marina juures käib koos rühm vanemaid naisi, kellega koos lauldakse nii kirikus kui ka rahvamajas, pulmades jm. Demonstreeritakse pulmalaule, mida peiu- ja pruudipoolsed laulsid vastastikku, kui pruudi järele tuldi, samuti maagilist nututamise laulu, mida lauldi pruudi isakodust ärasaatmisel.