Näita toimetatud versiooni

H, Kolga-Jaani 3, 212/4 (199) < Kolga-Jaani khk., Kiriku v., Kasari t. - Jaan Bergmann < Ann Kaur, s. 1824 (1878) tüübinimed kontrollimata Sala neiusid vaatamas + Tule mulle! + Kolm aitaLaulud noorrahva elust ; Laulud kodust ja lapsepõlvest Kaval kosilane = V.K. II. 198 A. "Oh sina petis peiukene, Kuis sa minda püüdelesid Kükakille, küürakille, Röötsakille, roomakille: Kükakil küla=tanavis, Roomakille rukki'issa!" Neiu lõikab väljä peälle, Peiu alla langi taha: Vahib ikki neiu peäle, Kas on sile sirbilegi, Edus etta uurimaie. Neidu niidab heinamassa, Peigu püsti põõsa'assa: Ikki varjulta vaatab, Ikki kaeb kauge'elta, Kas on vile vikatille, pag. 213 Kärme heina=kaarelegi. Neidu tantsib kõrtsissagi, Peigu kõrtsi=laua peäle; Ikki varjulta vaatab, Kas on kerge keeritama, Ladus jalga laskemaie. Võtab neidu kutsudagi: "Tule mulle neitsikene, Tule mulle, mul on külla, Tule mu külla hoidijasse, Tule mu vara vaatajasse! Mul küll künnab kümme paari, Seemendab mul seitse paari, Ääestab hobu üheksa, Rehitseb riha kaheksa, Niidab viisi vikatida, Lööb mul kuusi koodikesta." Neidu mõistis vasta kostis: "Oh sa petis peiukene, Kavalik sa kaasakene! Eks ma eila käinud teile, Tuna=eila tulnud teiltä? Teil ollid hiired ikke'essa, Kassid kangi=valjastessa, Rotid roomade vahele. Üksik härgä kündis teile, Ääestas hobu puusatu, Rehitses riha pulgetu, Niitis pooli vikatida, Üksik kooti kiitis pahmast." Peigu mõistis, vasta kostis: "Tule ikki, neitsikene! Kolm mul aita õuessagi, Kõik on harjani terida: Üks mul roovib rukki'ida, Teine niisutab nisuda, Kolmas kahab kaerasida." pag. 214 Neidu mõistis, jälle kostis: "Oh sa petis peiukene, Kavalik sa kaasakene! Eks ma eila käinud teile, Tuna=eila tulnud teilta? Kolm olli aita õuessagi: Üks olli hiirile hüpata, Teine olli kassile karata, Kolmas rotile roomata. Enäm on meie koera=kappa, Kui on teie kalja=kannu, Enam meie sea=pütti, Kui on teie supi=kaussi."