Näita toimetatud versiooni

H III 14, 713/6 (1) < Põltsamaa khk. - W. K. T....k (1892) tüübinimed kontrollimata MääramataImprovisatsioonid uuem rahvalaulul? Sõja laul. Neiukesed noorukesed, Uduhellad, kenad kallid. Sinised silmad, sinised lilled, Paled nagu ehapunad, Vaga marja meelelised; Harju halja tamme taga, Viru kuuste vilus varjus, Järvamaa hiilgava jõgede kaldas, pag. 714 Läänemaa lageda laande ligidal. Kas te' kuulsite kuusikus kolinad? Musta metsa taga mürinad? Ranna poolt rataste raksumist? Mere äär häälis, kallas kiilis. Liig seal rahvas liikumas. Kas on järsku jua kahin? Või on killa koorma kärin? Või on saja siia sõitmas? Kenad kosilased käimas. Ööbik kuulis, ohkas vasta: "Ööbik, ööbik küll on ööbik, Vaesel valvjal vaeva öösel, Kurbtuse kandjal, kui on ööbik, Langend pärjad linapeadest, Langend päha leinarätikud, Kukunud kätte murekarikad. Silmad haleduse allikas. Kurb teil tulnud kaebamine, pag. 715 Järsku läila lahkumine. Ära lähvad teie tuikesed, Kaugele teie armuandjad, Jäete nüüd kõik abita. Taevataat teil ise toeks. Vesi silmas seltsimeheks." Kägu kuulis, kukus vasta: "Ärge kartke kurvastage; Kahvatage kullerkupud. Laulge hellad lilled leinates. See 'pole sõja, see on saja, Kosjad sõitvad meie maale. Mere laentel laevad paistvad, Tuuled, lipud lehvitavad. Rannas seisvad sirged neiud, Raudriietes pikkis ridades. Suitsusärkides suuredtükid, Punases tulepärgades. Andevakad jo valmistud: Täis muste raudkerasid. pag. 716 Neist saab kaunis kangas kootud, Parajal peiul pulmasärgiks. Tere, tere, sajakene, Tere peiu poisikene. Astuge armsad meie maale, Ega teil ehtis aega ei viida. Kaugel mere koledal lainel, Mul on neiud ammu valmis. Käevarred kipitavad, Ausad andi teil jägades. - Tule tõrkuja, vere vaendlane, Veere verise pulma voodi Kau kui kurja vaimu kari; Kau kui kuri - kukku - kukku."