Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Ajaloolised isikud - kohaliku tähtsusega tegelased - vallavanemad

Jutustaja isa oli 1870. a ümber talitaja. Lõikuse ajal tuli tal vaadata põllul tööliste järgi, siis ei olnud endal tükki teha. (Ann Ots)
Joosep Hübner oli ennevenestusaegne talitaja. Pidanud seda ametit üheksa aastat ja kihelkonnahärra palunud ka edasi jääda, aga läks väga raskeks. Palk oli vallalt 70 rubla ümber ja mõisalt 30 rubla - aga mis palk see ka oli!! Amet nõudis palju aega. Jakobipäevast peale tuli käia kaks päeva nädalas magasis. Eelmine talitaja oli raisanud magasi vilja. Võtsin selle asja üles, et on tehtud kahju kihelkonnahärrale! Talitajalt mõisteti välja 30 kuli vilja ning 200 rubla raha. Kui sain ametisse, siis oli “agrecht” Põdrangul, hiljem Voorel, Avandusel ja Roelas ning viimastel aastatel Vaekülas. Need sõidud olid väsitavad. Mõisapolitsei õigus oli minul, tegin mitu protokolli, mille tagajärjel saadeti ära mitu Saksamaa meest. Härra ise ei teinud midagi üle minu, tema oli noor mees. Metsavahid ja kõik andis minu kaubelda - eks saanud mitmed minu kaudu kohale! Kirjutajaks oli minu ajal Sommer. (Joosep Hüübner)
EKLA, f 199, m 58, 43/4 (95-96) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)