Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Ajaloolised isikud - kohaliku tähtsusega tegelased - mõisnikud

Porkuni mõisnik andis hoolsatele peremeestele head kohad, aga viletsatelt võttis kõik ära ning saatis Narakale (Jakob Kuusler).
Vana parun Stackelberg teinud koledaid tegusid. Kasutanud ka esimese öö õigust. Tema poeg läinud keisrit tapma, müüritud elavalt seinasse ning tütar sai halvatuse. See kõik oli karistuseks süütute tütarlaste eest! (Kaaber)
Mees, kes tegi Simuna kirikut, rääkis, et kiriku alla on maetud parun Ulgup. Kupja tütar läinud mehele ja parun nõudnud ta mõisa. Tüdrukul olnud nuga kaasas ning löönud sellega parunile küljekontide vahele. Parun suri ja sest ajast kadus ka tüdrukute mõisa nõudmine. (Kaaber)
Minu isa kõneles, et Koerus oli Norra mõisnik, kes kohtles rahvast hirmus toorelt. Temal kukkusid kõik hambad suust, siis külanaised pidid käima teda imetamas! (Eva Lepper)
Tutu-Aadami tütar oli mõisaproua ristitütar. Proua ise pole küll tulnud ristsetele, aga tema asemikuna oli seal mamsel. Laps sai kindraliproua nime: Marie Pauline. Kord nägi proua oma ristilast külas poolpaljalt, kutsus ema mõisa ning andis lapsele riiet. Ka leerikleidi riide sai tüdruk omalt kõrgelt vaderilt! Aadam sai aga mõisas kord täiesti ülekohtuselt peksa, pidi aga perekondlike suhete tõttu sellest vaikima! (Ann Ots)
EKLA, f 199, m 58, 39/40 (85-89) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)