Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Sõjad

Vanematest sõdadest ei teata palju. Näiteks Jüri Erikson teab ainult, et “Rootsi sõda oli”, ja sarnaselt paljud teised.
Põhjasõja ajal olnud inimesed paos kiriku lael, lambad kaasas (Hiiemets).
“Pohla” sõja ajal läks sõjavägi siit läbi, jutustaja isa oli sel ajal vallavanem ja käis väge saatmas (Joosep Hüübner).
Krimmi sõja ajal jutustaja vanaema istunud kahe lapsega, Ants ja Mari, allika ääres ja oodanud, kui tuleb sõda meie maale, siis hüppab vette: ”Kibe raua raiumine, hõlbus vette hüppamine…“ (Marie Lemberg)
Austriasse saadeti siit vägi läbi seitse-kaheksakümmend tuhat meest. Meie diviis oli ka siis olnud sõjas ja selle pärast, Türgi sõja ajal, kui mina teenisin, seisime Peterburis karauulis kaardiväe asemel, see oli sõjas! (Jaan Kichelwelt)
EKLA, f 199, m 58, 32 (60-64) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)