Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Seltsid teistes kihelkondades

Amblas asutati tuletõrje selts esimesena, sellele järgnes põllumeeste selts, karskusselts ja lõpuks Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi Ambla osakond. Olin viisteist aastat põllumeeste seltsi kirjatoimetaja. Esimene esimees oli mõisnik, hiljem juba kohalikud haritlased, eestlased. Iga aasta peeti tõuloomade näitus, mille kaudu mõisnikud edendasid tõukarja kasvatust taludes. (Aleksander Greenberg)
Laiusel asutasime karskusseltsi “Püüe”, see sai seal teiste seltside emaks. Alul oli raske teha rahvale selgeks karskusseltsi otstarvet. (Johann Kotli)
EKLA, f 199, m 58, 116 (289-290) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)