Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Kõned, peod

1890. aastal ühe peo puhul Ebavere mäel kutsuti Grenzstein sinna kõnelema. Seal esinesin mina Mäevaimuna. Olin maskeeritud ja samblaga ehitud. Piitsutasin omas kõnes vargust (mida oli eriti palju Porkunis), joomist ja petmist: “Ennevanasti, kui viidi hobusevaras vangi, siis jooksis igaüks teda vaatama. Nüüd on aga Porkunis ja Triigis nii palju hobusevargaid, et igaüks võib neid käega katsuda...” - “Kui ostan pagarilt naela saia, siis saan teise naela auke...” jne. Ajasin rahva nii tigedaks, et pidin läbi metsa koju hiilima. Grenzstein kirjutas minu kõnest “Olevikus” ja mind kutsuti kõnelema Peterburi ja Riia eesti seltsidesse. (Jakob Liiv)
EKLA, f 199, m 58, 115 (288) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)