Ajalooline traditsioon: Viru-Nigula.

Suuline traditsioon - Sõjad - Maailmasõda

Ilmasõjas saanud kaks meest siit Nõmmise vabakülast surma. Tomps surnud kliinikus haavadesse ja Nõvakas lahingus. (Marie Kiil)
Ilmasõjas pole Põtri ümbrusest surma saanud. (Jaan Samma)
Ilmasõjas on Untjast 4 meest olnud - kõik jäänud terveks. On käinud Rumeenias, Galibias jm. (Kai Rootsilt)
Sämikülast on Ilmasõjas viis osavõtjat olnud - 4 meest on surma saanud Karpatides - üksikud inimesed kõik tulnud tervelt tagasi. Sämis ka olnud revolutsiooni talvel vene väed umbes kuu aega sees - sakslaste tulekul tõmbunud tagasi. Päris vaiksed olnud, igas elamus olnud korteris - kümnete kaupa. Oma söök olnud - palju pole elamiseks võetud. (Eduard Tompson)
Ilmasõja ajal on Varudi mõis läbiminevate vägede poolt kannatada saanud - venelased on viinud arhiivi jm. Enne sakslaste tulekut 1918. a. on tahetud jutustajat kinni viia. Ta saanud kuidagi teada - põgenenud läbi akna ja olnud ühe öö metsas. Muu aja on kohal olnud. (Konrad Vess)
Jutustaja on Ilmasõjas käinud - saanud sääl vigastada - külm on võtnud jm. Keegi teine, ka Metsavälja külast, on rikkeid saanud. Üldse võtnud siit osa kolm meest. 1917. a. on siin Vene väge sees olnud. Jutustaja palunud neid elanike soovil, et nad midagi halba ei teeks. Siin ei olegi midagi erilist kahju tehtud siis - ümbrusest on küll mitmelt poolt mujalt päris palju võetud mitmesuguseid tarvisminevaid asju ja toitu. (August Kullerkupp)
Jutustaja poeg saanud ilmasõjas surma - ta jäänud haigeks, olles Narva taga, säält toodud Eestisse, kus suri. Ei tea mis haigusesse. 1917. a. lõpul ja 1918. a. alul läinud vene väed läbi, peatunud siin külades. Midagi erilist sel puhul pole võetud ega muud. (Eduard Naaskel)
Ilmasõtta jäänud Ojakülast 2 meest ja Puusakülast 2 meest. (Robert Haga)
1917/1918. a. talvel on enne sakslaste tulekut Vasta ümbruses jm. vene väest üksikud salgas korteris olnud. Unukse vabakülas, Adrikus, Orgu külas neid ei olnud. Röövitud siin midagi kusagilt siis ei ole, ainult kitsesi tapetud metsis. Muidu olnud kõik harilikus korras. (Evald Vahter)
EKLA, f 199, m 49, 192/194 (9) < Viru-Nigula khk. - H. J. Kõrge < (1931)