Ajalooline traditsioon: Viru-Nigula.

Suuline traditsioon - Sõjad - Prantsuse sõda

Põlula mõisa maa pääl olnud üks sõdur, kes Punapardi sõjas käinud. Väed olla pandud nii, et 12 rida olnud mehi üksteise selja taga. Mainitud mees löönud oma eesseisvad 12 meest maha, nii pääsnud ise. Jutustaja näinud teda, tal olnud kõik rind riste ja rahasid täis. Põlula mõis olnud Triigi paruni oma siis (Maarja kihelkond). Triigi parun ka käinud selles selles sõjas, kuid parun põgenenud. Mees ütlenud seda ka pääle sõda härrale, kui see ta tööle tahtnud panna. Ta on liisuga sõtta võetud - 25 a. teeninud mitmel pool. Prantsuse sõja aeg olnud kõik Neeva jõgi neid täis. (Villem Kedder)
Kuura külast käinud üks mees Moskvas Napoleoni vastas. Ta löödud tagasi, kuni Austria piirini jälgitud. Kuura mees pannud enne seda palju raha kuhugi, kuid tagasi tulles ei ole enam kohta leidnud. Nii jäänud ilma. (Jaan Sümann)
EKLA, f 199, m 49, 179 (2) < Viru-Nigula khk. - H. J. Kõrge < (1931)