Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Pärisorjus

Pärisorjus on kaunis tume täpp Jaagupi kihelkonna ajaloos (vähemalt rahva traditsiooni järele otsustades). Harilikult aetakse ta teoorjusega segi või mäletatakse midagi väga-väga üldist. Mul osutus võimatuks kutsuda esile midagi tähtsamat ja üksikasjalikumat mälestusest pärisorjuse ajast Jaagupis. Nii jäid mul täiesti tumedaks pärisorjuse aegsed kohustused [ja] maksud [ning] talupoegade põgenemisest ega vooridestki ei tahetud sõnagi jutustada. Ainult talupoegade kohtlemisest ja karistustest ja selleaegsest õiguslikust elust võib saada väheke kujutlust.
EKLA, f 199, m 59, 155 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)