Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Türgi sõda

Sel sõja ajal tulnud aga valda käsk ja pidi mindama. Üksikud pojad tulnud teelt tagasi, sest neid oli saadetud pärast ja sõjal tulnud vahepeal lõpp. Oli võetud ka hobuseid, 108 rubla olnud hobuse hind. Kütist võetud kolm hobust. (Anna Priskal)
Türgi sõjast tulnud inimesed külmas tõves tagasi. Türklasi olnud Rakveres vangis. Sel ajal olnud Rakveres vaid mõni maja. (Jaan Kala)
Enne Türgi sõda olnud taevas punane ja lõõmanud kui veri. See tähendanudki suurt sõda ette. Seda Türgi sõda ikka, sest kolm aastat olnud ju suur verevalamine. Türklased ise olnud hirmsad ja mustad mehed, ajanud ikka naisi metsas taga ja poonud ning põletanud venelasi. (Eva Kelu)
Ema jutustajal olevat näinud türklasi. Kord tahetud türklasi sauna viia. Need nutnud ja palunud, et ei viidaks. Kartnud teised, et neid seal ära põletatakse. Alles siis, kui ühele puhas särk selga antud, läinud nad sauna. (Leena Klammer)
Inimestel olnud hea meel, et Türgi sõja ajal riik suurenenud, sest suurema riigi all olevat ikka parem elada. Türklased leppinud küll eestlastega päris hästi, nad olnud küll kole mustad ja punaste mütsidega. Käinud ka turbarabas tööl. (Mihkel Koppel)
Majanduselule pole Türgi sõda mõjunud. Sõja makse pole võetud. Soldateid võetud küll sunniviisil. Inimestel olnud sõjast hirmus kujutus ja kardetud ikka sõja suurenemist. (Jaan Kreek)
Türgi sõtta mineku käsk tulnud õhtul ja hommikuks pidi olema Rakveres. Türklaste tulekut pole kardetud, aga vene võidu üle olnud ikka hea meel küll. Türklased kiusanud venelasi ja kristlasi - sellepärast venelased pidanudki sõdima. (Jakob Veier)
Türgi sõjas olnud Koeravere külast 3-4 meest. Kõik neist jäänudki sinna, saanud surma ja kadunud. Koha peal elatud vaikselt. (Jaan Lepp)
EKLA, f 199, m 59, 60/3 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)