Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Krimmi sõda

Krimmi sõtta viidud kõik noored mehed, hädavaevalt jäänud keegi maha. Mõni saanud kuidagi end peremeheks kirjutada. Inglane tulnud juba Purtse jõeni ja Jõhvi all olnud venelane. Inglise kolm sõjalaeva lastud põhja. (Jüri Koplik)
Aruküla olnud Krimmi sõja ajal täitsa viletsas seisukorras. Inimestel pole midagi süüa olnud. Kartuleid pole olnudki. Kevadine külm võtnud ka rukki ära. Korjatud kukemarju ja mõisa väljalt saadud sügisel külmanud kartuleid, neid pandud leiva sisse. Suvi olnud siis [nii] vihmane, et kartulid mädanenud ära. Kerjajaid olnud ka palju. Igasse tallu pandud veel kaks vene sõdurit, kus neid toitma pidi. (Anna Kask)
Krimmi sõja ajal viidud ikka ka siit mehi sõtta. Raud- ja vaskriided antud neile siis selga. Kui mõni paks olnud ja riie selga pole läinud, siis pandud see mees pikali maha ja mindud rinnuli peale. Litsutud ja pigistatud nii, et suust ja ninast veri välja tulnud, aga raud- ja vaskriided pidid selga minema. (Eva Mägi)
EKLA, f199, m59, 59/60 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)