Ajalooline traditsioon: Vaivara.

Suuline traditsioon - Pärisorjus

Pärisorjuse kohta rahvasuus leidub õige väheldaselt andmeid, needki ebamäärased ja raskesti lahutatavad teoorjuse-aegseist andmetest.
Jutustaja vanaema olnud pärisori. Ta kõnelend, kuidas inimestel võetud nahad seljast ja pandud lipuvardale inimesenahast rihmad. (Siim Roots)
Üks mees võtnud vihahoos mõisahärra rinnust kinni ja tõmmand särgi lõhki. Siis meest pekstud 3 pühapäeva kirikupostis, kuna kogudus pidand laulma koraale: Ma vaene hing, kes pattu teinud! - Siis põletatud mehel tulise rauaga otsaesist ja ninasõõrmeid. (Siim Roots)
Auveres vahetatud praeguste Kütiste esivanemaist üks mees koera vastu. (A. Asmel)
Udrias (Laagna mõisa järele) vahetatud lapsi koerte vastu ja viidud mõisa orjadeks. (Kibin)