Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Türi-Alliku tütarlaste erakihelkonnakool

Nagu näha Eestimaa Ülemkoolikomisjoni statuudist (andmed saadud sama kooli juhatajalt Hans Viirmannilt, kellel vastavast statuudist ärakiri), asutati Türi-Alliku tütarlaste erakihelkonnakool 1881. aastal Julie von Baranoffi, sünd. von Focki mälestuseks, tema laste Aleksander, Mathilde ja Cristel von Baranoffite poolt. Kooli tarvitada annetati "Kingissepa" talu ühes kõrvaliste hoonetega. Peale selle 5000 hõberubla kapitaliks. Kooli varandust seati valitsema viieliikmeline kuratoorium, nimelt kihelkonnakooli revident, Alliku mõisa omanik, kohalik luteri koguduse õpetaja ja kaks daami Türi kihelkonnast. Kooli ülesandeks seati "die Heranbildung tüchtiger gesitteter Weiber aus dem evangelisch-lutherischen bäuerlichen Landvolke".
Kool töötas lühemat aega tütarlaste õppeasutisena, hiljem, kui õpilaste arv jäi liiga väikseks, muudeti kool segakooliks, kus töötati kihelkonnakooli kava järele.
Esimene õpetaja, kelle nime ei mäletata, töötas ainult mõne aasta, siis tuli õpetajaks Kristjan Grau, kellele abiks oli ta naine õpetades tütarlastele käsitööd. 1895.-1919. aastani oli kooli juhatajaks Hans Viirmann, kes oli lõpetanud Tartu õpetajate seminari. Kool lõpetas tegevuse 1919. aastal.
EKLA, f 199, m 39, 143/4 (III-8) < Tallinn < Türi l. - Linda Tamman < Hans Viirmann (1929)