Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Änari kool

Enne kooli asutamist käis lapsi katsumas keegi mees Oisu poolt. 1854. aastast oli õpetajaks Ants Truumann. Ants Truumanni järele Rein Rüütmann.
EKLA, f 199, m 39, 139 (III-8) < Türi khk., Türi v., Änari k. - Linda Tamman < Pearn Iismann (1929)

/Rein Rüütmann/ ... hüüdnimega Välja Rein, kes pidas kooli kaks korda nädalas Änaris ja igal esmaspäeval Kolu mõisa teohoones.
EKLA, f 199, m 39, 139 (III-8) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Ants Kuulmann, s. 1845 (1929)

1864. aastal sai õpetajaks Pearn Kuurmann. Samal aastal ehitati ka koolimaja ühiselt mõisa ja vallaga.
EKLA, f 199, m 39, 139 (III-8) < Türi khk., Türi v., Änari k. ja Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Pearn Iismann ja Jaan Kuulmann, s. 1855 (1929)

Pearn Kuurmanni ajal õpiti peamiselt palveid ja laule, muidugi ka lugemist.
EKLA, f 199, m 39, 139 (III-8) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Jaan Kuulmann, s. 1855 (1929)

Pearn Kuurmann oli Änari õpetajaks umbes 1879. aastani, siis tuli õpetajaks Jüri Aasa ja hiljem Juhan Vahter. Järgmine ja viimane õpetaja Änaris oli Ants Kulbusch, siis viidi kool üle Lokuta mõisa, kus ühendati Lokuta kooliga 1920. a.