Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Jändja kool

Jändjal on kooli peetud juba 1850. aastast Männiku talus, kus õpetajaks oli keegi Lagerist. Koolimaja ehitati 1861. aastal palkidest ja õlgkatusega. Kool oli kolme õppeaastaline. Õpetati ilukirja, rehkendust, pillilugu, katekismust ja laulmist. Vana maja lõhuti maha 1903. aastal ja ehitati uus kahekordne puumaja vanale alusele. 1897.-1909. aastani oli õpetajaks August Haas. Peale Haasi oli pool aastat õpetajaks Jüri Riis. Sügisel 1910. aastal valiti õpetajaks Jakob Okas ja abiks Raska, kes aga oli ainult paar aastat. 1919. aastal lahkus surma läbi Jakob Okas ja uueks õpetajaks valiti endine õpetaja August Haas. Samal aastal muudeti kool 4-klassiliseks ja teiseks õppejõuks valiti Lilli Uustalu. Uustalu lahkus 1920. aasta kevadel ja sügisel valiti uueks õppejõuks Linda Mihkelson. 1921. aasta sügisel muudeti kool 5-klassiliseks, juhatajaks valiti Jaan Kulbusch ja kool viidi üle Laupa mõisa härrastemajja.
EKLA, f 199, m 39, 137/8 (III-8) < Tori khk., Tori v., Taali k. < Türi khk., Jändja k. < Türi khk., Türi v., Laupa k. - Linda Tamman < August Haas, s. 1877 (1929)

Õpetajateks valiti, peale juhataja Jaan Kulbuschi ja õpetaja Linda Mihkelsoni, veel August Haas ja Irene Kreutzberg. 1924/1925. õppeaastal valitakse juurde veel viies õppejõud ja 1925/1926. õppeaastal veel kuues õppejõud avatavale täiendusklassile. 1927/1928. õppeaastal ei töötanud täiendusklass õpilaste vähesuse tõttu. 1925. aastast vaheldus terve rida õpetajaid. Praegu on koolijuhatajaks Johann Lohur, õppejõududeks Johann Kull, Erich Haas, Irene Kreutzberg-Taavet ja Tooni Uuring.
EKLA, f 199, m 39, 138 (III-8) < Türi khk., Türi v., Laupa k. - Linda Tamman < Johann Lohur, Laupa 6-kl. algkooli juh. (1929)