Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Kirna kooli ajalugu

Esimene Kirna valla koolimaja asus Virita külas Kivirajas. Esimeseks õpetajaks oli Juhan Tuglas, kes oli enne ametilt kangur. Enne Tuglast peeti kooli Pala külas Lassi talus, kus õpetajaks oli Käomäe Kaarel. Teiseks koolimajaks oli praeguse vana koolimaja otsas olnud maja, kus oli õpetajaks Indrek Saarmo (aastal 1867). Indrek Saarmo ajal ehitati kolmas koolimaja aastal 1890. Saarmo suri 1892. aastal. Samal aastal tuli uueks õpetajaks Jaan Roosmann, kes oli siin 29 aastat järjest. Esimesed 20 aastat oli ta õpetajaks üksinda, hiljem aga poja Karliga kahekesi. Roosmanni ajast peale oli kool 4-klassiline. Kool oli sel ajal väga kuulus. Lapsi käis koolis isegi Piiumetsast ja Lõõlast. 1914. aastal astus Karl Roosmann ilmasõtta kuhu suri. Isa töötas algul üksinda, kuna hiljem olid abilisteks naisõpetajad. 1919. aastal viidi kool üle mõisa. Siis võeti Jaan Roosmannile abiliseks kaks naisõpetajat Luise Friedt ja Marta Juurikson. Kõik kolm õpetajat lahkusid 1921. aastal. Uuteks õppejõududeks tulid Ed. Praks, Marta Kärm, Selma Nipper ja August Männik.
1922. aastal oli juhatajaks Luise Friedt ja 1923. aastast Ed. Praks kuni siiamaani.
EKLA, f 199, m 39, 126/7 (III-8) < Türi khk., Türi v., Virika k. - Linda Tamman < Miina Roosmann, s. 1857 (1929)