Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised - Veneusu tulek

Preestrite kihutustöö on tundmatu, sest viimaseid pole Türi kihelkonnas peaaegu olnudki. Mõningaid agitaatore oli aga siiski, näiteks Vahastu veneusukooli õpetaja Luksepp, kes püüdis tagasi võita vene kirikule sisserännanud veneusuliste lapsi, kes aga juba olid läinud luteri usku. Luksepp püüdis ka teiste hulgas oma katseid jätkata, kuid tagajärjetult, ehkki lubas ümberpööramise tasuks maad.
EKLA, f 199, m 39, 87/8 (III-7) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mart Veimer, s. 1866 (1929)

Mõnes kohas oli laiali lastud jutt, et kes veneusku ei lähe, see saadetakse Uuralimaale, kuna veneusku minejail pidi kergendatama tegu. Veneusule olid vaenulikud ka kohalikud mõisnikud. Tihti lasknud mõisnikud läbi peksa veneusku läinud mehi.
EKLA, f 199, m 39, 88 (III-7) < Pilistvere khk., Laimetsa ms. < Vändra khk., Käru ms. - Linda Tamman < Liisa Schuting, s. 1837 (1929)

Ka rahvas ei vaatanud veneusule kuigi heatahtlikult. Veneusku minejaid pilgati ja mõnitati. Ka Kirilas peetud veneusku minejaid naeruks.
EKLA, f 199, m 39, 88 (III-7) < Türi khk., Kirila k. - Linda Tamman < Aleksander Reinmann, s. 1874 (1929)

Kirnas läinud üks perekond veneusku, sest polevat tahtnud maksa kirikumakse, kuid lapsed jäänud ikka luteriusku ja vanemaid endidki maetud Türi kiriku surnuaiale luteriusu kommete järele. Vahastu kooliõpetaja Luksepa töö andis vähe tulemusi, sest ka kirikuõpetajaga seisis ta vaenujalal.
1922. aasta veebruarist peale tegutseb Türil iseseisev ap. õigeusukogudus. Varem olid nimetatud koguduse liikmed Paide koguduses. 1910. aastal ostsid nad Türile maja, milleks korjasid raha vabatahtlistest annetest ja asutati Türile Paide abikogudus. 1917. aastal läks preester Podegrad Venemaale ja asi jäi soiku 1922. aastani. Et 250 hingeline kogudus palgalist vaimulikku ei suutnud pidada, siis pöörasid ärksamad koguduse liikmed palvega pensiooni peal oleva kooliõpetaja Th. Kanemägi poole, kes siis ka asjaarmastajana 1925. aastast võttis oma peale kiriklikud talitused.
EKLA, f 199, m 39, 88/9 (III-7) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mart Veimer, s. 1866 (1929)