Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised - Lahkusud

Lahkuske on propageerima hakatud alles viimasel ajal. 1928. aasta kevadel alustas keegi adventist oma loenguid. Alguses käis tal kuulajaid õige rohkesti, kuid kui ta hakkas soovitama hingamispäeva muutmist ja taimetoitlust, siis kadusid ka kuulajad. Adventistidel mingisugust kogudust Türi kihelkonnas pole, kuigi adventiste on mõned üksikud.
EKLA, f 199, m 39, 87 (III-7) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mart Veimer, s. 1866 (1929)

Samuti on ka baptiste ainult mõned üksikud isikud - nemad on samuti koguduseta. Baptiste leidub Karjakülas paar perekonda ja Vahastus sama palju. Mujal ei tunta neid ühtegi.
EKLA, f 199, m 39, 87 (III-7) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Mironov, Vahastu algk. juh. (1929)