Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majandusline elu - Majandusline olukord teoorjuse ajast kuni käesoleva ajani

Teoorjuse ajal vilja oli vähe, leivast puudus, haganaid jäeti sisse, räägitakse et viljatuulamise ajal pandi uksed kinni, et tuul ei ajaks välja haganaid. Ka pandi vilja hulka linaseemne haganaid. Leib olla olnud hea, kuid vänge.
EKLA, f 199, m 39, 78 (III-5e) < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Hans Tarius, s. 1870 (1929)

Elamuil polnud tihti, teoorjuse ajal, akent ja ka uks käis rataste peal eest ära, nagu vagunil. Korstnaid polnud olemas.
Teoorjuse ajal on Junküla elanikud väga vaesed. Elamuiks olid armetult väikesed onnikesed. Küla elanikud käisid Alliku mõisas rohtaias tööl ja mõisa omanik andis neile tasuks tarvitada väiksed kohad, nii et võis pidada hobuse ja lehma, et see aga üksi ei elatanud, siis käidi vooris ja tehti muud tööd.
EKLA, f 199, m 39, 78 (III-5e) < Türi khk., Türi v., Raukla k. - Linda Tamman < Jakob Mets, s. 1854 (1929)